Førerkortet

Nå har jeg hatt førerkortet/lappen i 3 år, og 9 mnd.. Tok lappen 30.mai-2011.. =)

Jeg husker jeg begynte å ta lappen i 16 års alderen, hvor jeg da gikk på trafikalt grunnkurs noe man må gå for å kunne øvelseskjøre.. Kjøpte da en pakke som var inkluder trafikalt grunnkurs, og 4 kjøretimer.. Jeg tok først de 4 kjøretimene før jeg ventet til jeg var 17 før jeg begynte å ta enda flere kjøretimer.. Var egentlig ikke interisert i å ta lappen i det hele tatt.. Følte liksom at jeg ikke hadde noe behov for dem siden mamma har vært snill og kjørt meg overalt..
Når jeg øvelseskjørte var jeg nervøs for alt, lå alltid under fartsgrensa og sjaførlærern min mobbet meg.. Jeg sa alltid til han "Uansett hva som skjer, om jeg får lappen eller ei så skal jeg ha bil hvor jeg skaffer meg privatsjafør"..
Jeg hadde en rekke kjøretimer, men det var ikke bare på grunn av meg..  Det var også sjaførlærern som jeg hadde som startet 7 timer på en parkeringsplass med meg..  Jeg endte jo etter 1 år med å bytte sjaførlærer fordi jeg følte jeg ikke kom noe lenger..  Jeg er evig takknemlig for at jeg byttet fordi han nye prøvde meg ut på masse forsjellig som ble en utfordring og ikke bare de samme veiene.. Jeg ble litt mere tøff samtidig som jeg ikke likte følelsen av å kjøre, ha ansvar for bil og dem inni bilen, likte ikke tanken på at jeg skulle ha ansvar hvis noe gikk galt med bilen å jeg kunne ha kjørt på noen.. Var hele tiden redd og nervøs for at noe skulle gå galt..  Tok glattkjøring noe som var drit gøy, og hadde langkjøring til Sverige.. =) Ting begynte å gå fort og jeg så lappen i mine hender bare nærme seg..

Så skulle jeg begynne med teorien siden sjafør lærern syntes det var lurt.. Jeg tok den første gang bare for å ta den uten å lese og for å se hvordan jeg lå ann.. Fikk da 12 feil, og man kan ha 7.. Men syntes ikke det var så dårlig.. 2 gang jeg tok teorien hadde jeg lest 10 siden og fikk 11 feil.. 3 gang jeg tok den fikk jeg 13 feil.. Hadde da mistet all motivasjon og hadde gitt opp..  I og med at man må vente 2 uker fra man har strøket til man kan ta dem på nytt så gikk det en god stund.. For å få opp motivasjonen min dro mamma å kjøpte arbeidsboken.. Vi satt hver kveld i 2 uker hvor jeg leste spørsmålene høyt, og hun satt med svarene å hørte meg.. Uansett om jeg svarte riktig så spurte hun: hvorfor tror du det er det / Hva får deg til å tenke at det er svaret.. Når jeg da skulle ta teorien så tenkte jeg " Hvis jeg stryker nå, så gidder jeg ikke ta lappen engang"... Jeg dro ned på stasjonen, og utførte prøven.. Fikk 5 av 7 feil,, og jeg BESTO... En lykkelig dag i mitt liv =) 

Da var det på tide med oppkjøring, og jeg følte meg alldeles ikke klar.. Følte ikke jeg kunne nok om bil, og diverse.. Hadde kun brukt 30 min for å gå igjennom generelt hva som var under panseret på bilen med sjaførlæreren..

Oppkjøringen min startet med sikkerthetsspørsmål og jeg klarte å svare på det, og følte det gikk kjempe bra, kjørte på veier jeg kunne osv.. Og under samtalen med sensor når prøven var ferdig så hadde jeg en følelse om at det gikk bra.. Så fortalte hun meg at jeg strøk og jeg kjente at tårene trillet.. Følte at jeg ikke fortjente lappen og siden jeg ikke klarte oppkjøringen så følte jeg meg misslykket..
Sjaførlærern min fikk papirene som sensor hadde skrevet og sa "Katinka, det er ikke no problem dette skal vi klare sammen" Jeg fikk da opp motivasjonen og vi øvde endel til før jeg skulle ta den på nytt..

Neste gang fikk jeg en mann.. Var rimelig nervøs og skalv.. Han stilte meg sikkerthetsspørsmål og jeg klarte ikke svare engang .. Jeg sa til han " Nå er det ikke no vits å kjøre fordi jeg strøk vell nå siden jeg ikke kunne svare".. Han sa da " Vi startet med blanke ark og fargestifter til, start nå bilen så kjører vi".. Vi kjørte på veier jeg ikke kunne og aldri hadde vært på.. Tenkte hele turen, jeg stryker.. Så skulle vi kjøre inn på trafikk stasjonen og der var det kø hele linja inn og jeg kom meg ikke inn..  Jeg planla dårlig, og stoppet nesten opp på motorveien.. Tilslutt kom vi oss inn på innkjøringen og jeg spurte hvordan jeg skulle parkere, fordi jeg hadde hørt folk si at hvis du må rygge inn har du bestått, og hvis du kjører inn med fronten først så stryker du.. Sensor sa at jeg kunne velge dette selv og da var jeg sikker på at jeg hadde strøket.. Jeg kjørte med fronten først og stoppet bilen.. Han spurte: Hvordan syntes du at dette gikk? Jeg svarte: Rett til helvete rett og slett.. Han begynte å snakke og fortelle hva jeg hadde gjort bra osv.. Så sier han at jeg klarte meg selv selvom det var dårlig planlegging .. Du klarte det på egenhånd, jeg måtte ikke hjelpe deg..  Så sier han: Nå håper jeg du gjør meg stolt, og jeg har troen på deg for jeg gir deg lappen..  Jeg bare: Hva sa du nå? Han svarte: Du har bestått,, Gratulerer med lappen..  Jeg begynte å gråte og han ga meg en klem..  Det var helt sjukt.. Sjaførlærern min og mamma sto sammen og ventet på meg utenfor trafikkstasjonen og jeg lurte dem begge om at jeg ikke hadde bestått nok engang .. Før jeg ropte tulla og sa jeg BESTOOOO.. Dem klemte meg begge to og sa at det var velfortjent.. Jeg og mamma hadde avtalt at hvis jeg klarte lappen så skulle vi dra å se på bil..  
Mitt ønske var da Hyundai i 20 eller iX20.. De var rimelig dyre i og med at jeg var lærling og kun 19 år.. Så viste forhandleren meg en SMART bil og den falt jeg pladask for med en gang.. Vi satt oss ned på  kontoret og skrev under papirer og han tok kontakt med bank osv.. Etter 3 dager var jeg stolt eier av SMART bil.Husker min første kjøretur alene,, jeg var døds nervøs og hadde ingen ved min siden som fortalte hva jeg skulle gjøre, eller at jeg kunne spørre om hjelp osv.. Da måtte jeg klare meg helt alene..

Nå etter 3 år og 9 mnd så vil jeg si jeg har vokst mye.. Jeg er evig glad for at jeg har tatt lappen som 19 åring. Fra å være så nervøs til å nå være med i et rånemiljø er ganske uvirkelig..  

2 kommentarer

Dina

06.03.2015 kl.23:54

Tok også lappen som 19 åring. Jeg husker så godt første gang jeg kjørte ut fra parkeringen. Holdt på å tisse på meg var så redd.

Katinka

06.03.2015 kl.23:56

Dina: Hihi, Ja, tror jeg var like redd.. :P

Skriv en ny kommentar

Katinka

Katinka

22, Oslo

Velkommen inn på bloggen min =) Bloggen min handler om min hverdag, mote, sminke, mitt liv som helsefagarbeider, råning / bil, og alt som egentlig faller meg inn.. Min mail: meg_katinka@msn.com Facebook: katinka92.blogg.no

hits